Kahvaltıda, dost sohbetlerinde, iş yerinde, çayın yanında… Şöyle lezzetli, yumuşacık, ağızda dağılan bir poğaçalar, günün her saatine yakışan eşlikçilerdir. İşte bugün size, harika bir zeytinli poğaça tarifi sunuyoruz. Dilerseniz farklı malzemelerle de deneyebileceğiniz bu poğaçamızın tadı damağınızda kalacak! 

 

Pamuk gibi yumuşacık poğaçaları kim sevmez ki? Karşınızda zeytinli fındık poğaça!

Malzemeler
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 2/3 çay bardağı SAFYA Ayçiçek Yağı
  • 1,5 tatlı kaşığı Şeker
  • 1 tatlı kaşığı Tuz
  • 1 paket instant maya
  • 8 – 9 çay bardağı un
  • 1 küçük kase dilim zeytin
  • (Arzuya göre) Susam veya çörek otu
Hazırlanışı
  1. İki yumurtanın sarısını ayırın. Yumurta akı, süt, su, SAFYA Ayçiçek Yağı, şeker, tuz, instant maya ve ununuzu bir arada karıştırmaya başlayın.
  2. Hamurunuz kulak memesinden biraz daha yumuşak ve pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar yoğurun.
  3. Yoğurmanız tamamlandığında, hamurunuzun üzerini nemli bir bez veya kapakla örterek 1 saat kadar dinlendirin.
  4. Dinlendirmeniz tamamlandığında, hamurunuzu tekrar yoğurarak havasını alın. Daha sonra hafifçe un serptiğiniz bir yüzeye hamurunuzu alın ve ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın.
  5. Hazırladığınız bezeleri elinizle kenarlarına bastırarak hafifçe açın. Hamurumuzun ortasına uygun miktarda dilim zeytin koyduktan sonra, tüm kenarları yukarıya doğru kaldırarak orta noktada birleştirin. Birleştirdikten sonra hamurunuzu elinizde hafifçe yuvarlayın ve yağlı kağıt sermiş olduğunuz tepsinize yerleştirin.
  6. Poğaçalarınızın tamamını tepsiye dizdikten sonra, 15 dakika kadar daha tepsi mayası için bekletin.
  7. Bir kase içerisinde daha önceden ayırmış olduğunuz yumurta sarılarını, bir yemek kaşığı süt veya yoğurt ile iyice çırpın. Daha sonra bir fırça yardımıyla poğaçalarınızın üzerine sürün.
  8. Dilerseniz poğaçalarınızın üzerine susam veya çörekotu serpiştirdikten sonra, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 – 35 dakika kadar pişirin.

Afiyet Olsun!