İtalyan mutfağını sever misiniz? “Kim sevmez ki!” dediğinizi duyar gibiyiz. Gerçekten de Akdeniz mutfağı denilince akla ilk gelen lezzetler, İtalyan yemekleri olur. Hele de söz konusu hamur işleriyse! Pizzadan spagettiye, fettucine’den calzone’ye pek çok İtalyan lezzeti, tüm dünyanın kalbinde özel bir yere sahip.

Ama tüm bu lezzetlerin yanında biri var ki, damak çatlatan lezzetiyle diğerlerinin arasından ayrılıyor. Evet, lazanyadan bahsediyoruz! En temel düzeyde baktığımızda, Anadolu mutfağının en özel lezzetlerinden su böreği ile benzerlikler gösteren lazanya, tüm dünyada en çok sevilen İtalyan yemeklerinin başında geliyor.

İşte bu yüzden bugün sizinle, geleneksel lazanya lezzetini doruklara taşıyan bir tarif paylaşıyoruz: Kıymalı ve sebzeli lazanya.

Biz tarifimizi, tüm takipçilerimizin kolaylıkla uygulayabilmesi için hazır lazanya hamuru ile hazırladık. Ancak evinizde gerekli aparatlarınız varsa, hamurunu kendiniz hazırlayabilir, tarifimizi taze lazanya hamuru ile pişirebilirsiniz.

Kıymalı ve sebzeli lazanya tarifimize geçmeden önce, ufak püf noktalarını da paylaşalım:

  • Domates sosunuz çok sulu olmamalıdır. Bu nedenle domatesleriniz suyunu çekip hafif koyulaşıncaya kadar, sosunuzu karıştırarak kaynatmaya devam edin.
  • Eğer süt ürünlerine karşı hassasiyetiniz varsa, beşamel sosunuzu hazırlarken laktozsuz süt tercih etmenizi öneririz.
  • Lazanya hamurunuz ne çok diri ne de çok yumuşak olmalıdır. Bu nedenle hazır lazanya hamurlarınızı, 15 dakikadan daha fazla kaynatmamaya özen gösterin.
  • Beşamel sosunuzun soğumasını beklerken ara ara karıştırmanız, kabuklanmasını engelleyecektir.
  • Domates sosunuzun tamamen pürüzsüz olmasını istiyorsanız, blender’dan geçirebilirsiniz.
  • Pişirme süresi, fırından fırına değişiklik gösterebilir.

Hazırsanız, başlayalım!

Malzemeler:

1 paket hazır lazanya hamuru

500 – 600 g az yağlı kıyma

3 yemek kaşığı SAFYA Ayçiçek Yağı

1 büyük boy ince kıyılmış soğan

1 adet büyük boy havuç

1 adet orta boy kabak

1 adet büyük boy patlıcan

1 dal biberiye

1 su bardağı sıcak su

1 su bardağı rendelenmiş mozzarella peyniri

300 g dil peyniri

Beşamel Sosu için:

1 lt. süt

3 yemek kaşığı SAFYA Ayçiçek Yağı

Yarım su bardağı un

Tuz, karabiber

Domatesli sos için:

2 yemek kaşığı SAFYA Ayçiçek Yağı

4 adet orta boy domates

1 adet soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

3 diş sarımsak

Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

1) Havucunuzu, kabuğunu kazıyarak temizledikten sonra haşlayın. Daha sonra, zar boyunda karelere kesip bir kenarda bekletin.

2) Kabağınızı da zar boyunda karelere kesip havuçların üzerine ekleyin.

3) Patlıcanızı alacalı soyduktan sonra, zar boyunda karelere kesin ve tuzlu suya koyun. Daha sonra suyunu süzerek kabak ve havuçla harmanlayın. Sebze karışımınız hazır!

4) Domatesli sosunuzu hazırlamak için, SAFYA Ayçiçek Yağı ile ince kıyılmış soğanları sos tenceresine alın. Soğanlarınız hafif pembeleştikten sonra salçayı ekleyin. Salçayı hafif kavurduktan sonra rendelenmiş domates, ince kıyılmış sarımsak, tuz ve karabiberi de ekleyin ve sos kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin.

5) Sıra iç harcımızı hazırlamaya geldi: Kıymalı sebze için geniş bir tavayı ocağın üzerine alın. Tava ısınınca kıymayla birlikte SAFYA Ayçiçek Yağı’nı aktarın. Kıymanın rengi değişmeye başladığında, ince kıyılmış soğanı ilave edin ve 5 dakika daha kavurun.

6) Daha sonra kıymalı karışımınıza sebzeleri ekleyin. Birkaç dakika daha kavurun.

7) Son olarak sıcak suyu, 1 dal biberiyeyi, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın. Tavanın kapağını kapatıp hafif ateşte, suyunu çekinceye kadar 10 dakika pişirin.

8) Hazırladığınız iç harcı ocaktan alın ve ılımaya bırakın.

9) Beşamel sos için SAFYA Ayçiçek Yağı ile unu sos tenceresine alın. Unun ilk kokusu çıkıp rengi hafif koyulaşıncaya kadar, hafif ateşte kavurun.

10) Oda sıcaklığındaki sütü azar azar ilave ederek çırpma teliyle çırpmaya başlayın. Hafif sulu bir kıvam alana dek, yaklaşık 15 dakika kadar pişirin. En son taze çekilmiş tuz ve karabiber ekleyerek tatlandırın ve ocağın altını kapatın. Beşamel sosu oda sıcaklığında, arada bir karıştırarak ılınmaya bırakın.

11) Ve geldik lazanyamızın hazırlanışına: Hazırladığınız domates sosunun tamamını, hamur parçalarınızın boyutlarına uygun, dikdörtgen bir kabın dibine yayın.

12) Domates sosunun üzerine, bir kat olacak şekilde lazanya hamurlarınızı yerleştirin.

13) İlk kat lazanya hamurunuzun üzerine önce iç harcınızdan yayın. Daha sonra beşamel sosu gezdirin ve üzerine bir miktar rendelenmiş mozzarella peyniri serpiştirin.

14) Diğer katları da aynı şekilde hazırlayın, ancak bir kat mozarella bir kat dil peyniri olacak şekilde sıralayın.

15) En son katı tamamlanınca, üzerine bolca rendelenmiş mozzarella peyniri serpin.

16) 180 derecede ısıtılmış fırında, 20 – 25 dakika pişirin. Lazanyanızı piştikten sonra, kare dilimlere bölerek servis edin.

Afiyet olsun!