Daha önceki yazımızda, yemek yaparken kullandığımız yağları seçerken, dumanlanma noktalarını göz önünde bulundurmamız gerektiğinden bahsetmiştik. Çünkü “yanma noktası” olarak da bilinen dumanlanma noktasına dikkat edilmediği takdirde yağın yapısında bozulmalar başladığını, hem arzu ettiğimiz lezzeti elde etmemizin zorlaştığını hem de sağlık açısından zararlı radikallerin açığa çıkabileceğini aktarmıştık.

Peki, dumanlanma noktasına göre hangi yemeklik sıvı yağ türü, hangi yemeklerde kullanılmalıdır? Hangi sıvı yağ, hangi yemek türleri için daha uygundur? Bu yazımızda size, yemeklik sıvı yağların doğru kullanım alanlarından bahsetmek istiyoruz.

Hazırsanız, başlayalım:

Sızma Zeytinyağı

Tüm dünyada en çok bilinen ve en çok tercih edilen yemeklik sıvı yağlardan biri, kuşkusuz sızma zeytinyağıdır. Özellikle Akdeniz coğrafyasında popüler olan sızma zeytinyağı, antioksidan içeriği nedeniyle kalp dostu yağlardan kabul edilmektedir.

Ancak düşük dumanlanma noktası nedeniyle, sızma zeytinyağı her zaman, her yemekte en ideal yağ değildir. Asidite oranına göre 165 ile 195 C° arasında bir dumanlanma noktasına sahip olan sızma zeytinyağı, en hızlı yanan yağların başında gelir. Bu nedenle sızma zeytinyağı, genellikle soslar, salatalar ve soğuk yemekler için önerilmektedir.

Rafine Zeytinyağı

Mutfaklarda en çok tercih edilen sıvı yağ türlerinden biri de rafine zeytinyağıdır. Çeşitli işlemlerden geçirilerek elde edilen bir zeytinyağı türü olan rafine zeytinyağı, sızma yağlara göre ısıya çok daha dayanıklıdır. Dumanlanma noktası yaklaşık 240 C° olan rafine zeytinyağı, soteleme, kızartma ve ızgara gibi yüksek sıcaklıkta pişirilen yemeklerde, güvenli kullanılabilir.

Ancak rafine zeytinyağının, sızma zeytinyağı kadar olmasa da baskın bir tadı vardır. Bu nedenle fazla oranda kullanılması, yemeğiniz lezzetinde değişmelere sebep olabilir. Yine rafine zeytinyağının da -tıpkı sızma zeytinyağı gibi- yüksek kalorili bir yağ olduğunu hatırlatalım.

Ayçiçek Yağı

Preslenmiş ayçiçeği tohumlarından elde edilen Ayçiçek yağı, zeytinyağıyla beraber mutfaklarımızda en çok tercih ettiğimiz yemeklik sıvı yağlardan biridir. Yaklaşık 225 C° dumanlanma noktasına sahip olması ve diğer lezzetleri bastırmayan, nötr bir tada sahip olması, en çok tercih edilen yağlardan biri olmasının ana sebepleridir. Ayçiçek yağı özellikle kızartma ve hamur işlerinde sıklıkla tercih edilse de, salatalardan soslara, çorbalardan tencere yemeklerine, et yemeklerinden fırında pişirilen lezzetlere kadar tüm yemeklerde güvenle kullanılabilir.

Ayçiçek yağı, E vitamini ve antioksidanlar açısından da oldukça zengindir. Öyle ki, bir çorba kaşığı Ayçiçek yağı, bir kişinin günlük önerilen besin alımının yüzde 28’ini içerir.

Mısır Yağı

Mısır yağı da tıpkı Ayçiçek yağı gibi, yüksek dumanlanma noktasına sahiptir. Bu nedenle özellikle kızartma ve derin kızartmalarda, tencere ve et yemeklerinde sıklıkla kullanılır. Kendine has tadı nedeniyle, özellikle balık kızartmalarında tercih edilen Mısır yağı, endüstriyel mutfaklarda da sıklıkla tercih edilmektedir.