Türkiye mutfağında tam 290 çeşit köfte olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik, bu köftelerin önemli bir kısmı da coğrafi tescile sahip! Gerçekten de mutfağımızda köftenin önemli bir yeri var. Sadece ızgara ve kızartılmış olarak değil, köfteli çorbalarımız ve köfteli tencere yemeklerimiz de mutfağımızın ayrılmaz parçalarından.

Evet, ülke olarak köfte yemeklerini severek tüketiyoruz. Bugün de sizlerle, köfte yemeklerinize bambaşka bir lezzet katacak bir tarifimiz var: Zerdeçallı humus yatağında köfte. Ancak başlamadan önce, tarifimizle ilgili birkaç ufak püf noktasını da paylaşalım:

  • Kıymanızı dana ve kuzu etlerini karıştırarak hazırlatırsanız, köfteleriniz daha lezzetli olacaktır.
  • Soğanı rendelemeniz halinde çok fazla sulanacaktır. Bu nedenle mümkün mertebe ince doğrayarak kullanmanızı öneririz.
  • Humusu hazırlarken, nohutu kabuklu olarak da kullanabilirsiniz.
  • Humusu hazırlarken rondoya tüm malzemeleri katarak karıştırın. Nohut yağ, su ve limon tarafından inceltilmediği takdirde aşırı yoğunlaşıp rondonuzun çalışmasını engelleyebilir.

Ve işte leziz tarifimiz:

Zerdeçallı Humus ve Köfteler

Humus icin Gerekli Malzemeler

2 su bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış)
Yarım tatlı kaşığı zerdeçal
1 su bardağı tahin
1 limonun suyu
1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
1 çay kaşığı kimyon
2 diş sarımsak
1 – 2 yemek kaşığı sıcak su (Nohutları haşladığınız sudan ayırabilirsiniz)
6 -7 adet kiraz domates

Köfte İçin Gerekli Malzemeler

500 gr. kıyma
1 yemek kaşığı ince bulgur
Yarım demet maydanoz (İnce kıyılmış)
1 orta boy soğan (İnce kıyılmış)
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karbonat
Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
Tuz
Kızartmak için SAFYA Ayçiçek Yağı

Hazırlanışı:

1) İnce bulgurun üzerine bir miktar sıcak su ekleyin üzerini örterek yumuşamaya bırakın (bulgur miktarı kadar su eklemeniz yeterlidir).
2) Soğanları ince ince doğradıktan sonra elinizle sıkarak suyunu çıkarın.
3) Kıyma, soğan, ince doğranmış maydanoz, ince bulgur, karbonat, kimyon, kırmızı toz biber, kimyon ve tuzu bir yoğurma kabına alın. İyice yoğurduktan sonra üzerini örtün ve buzdolabında 1 saat dinlendirin.
4) Suda beklettiğiniz nohutları süzüp birkaç kez yıkadıktan sonra tencereye aktarın. 2 litre kadar suve zerdeçal ekledikten sonra orta ateşte haşlamaya bırakın.
5) Nohutlar tamamen yumuşadığında suyunu süzün ve kabuklarını soyun. (Suyun bir kısmını ayırarak kenarda bekletin)
6) Kabuklarını soymuş olduğunuz nohutları, blender kabuna aktarın. Üzerine tahini, limon suyunu, sarımsakları, rendelenmiş limon kabuğunu ve tuzu ekleyerek pürüzsüz hale gelinceye kadar blender ile ezin. Hazırladığınız humusu, üzerini örterek bekletin.
5) Hazırlamış olduğunuz köfte hamurunu dolaptan alın. Cevizden biraz iri parçalar koparın ve avucunuzun içinde silindir biçiminde yassılaştırın.
6) Bir kızartma tavasına SAFYA Ayçiçek Yağı koyun ve orta ateşte ısıttıktan sonra köftelerinizi kızartın.
7) Kızarttığınız köfteleri kızartma süzgeciyle alın ve fazla yağını atması için yağlı kağıt ve kağıt havlu üzerine aktadır.
8) Servis tabağına önce humusu, daha sonra kızarttığınız köfteleri yayın. Dilerseniz 1-2 yemek yağı SAFYA Ayçiçek Yağı’nda kavurduğunuz kiraz domatesleri de ekleyerek lezzetini tamamlayın.

Afiyet Olsun!