Yemeklik sıvı yağlar, mutfaklarımızın ayrılmaz bir parçası. Salatalardan kızartmalara, sotelerden tencere yemeklerine, çorbalardan hamur işlerine kadar mutfağımızda pişen her lezzette yemeklik sıvı yağların katkısı yadsınamaz.

Ancak tek bir tür bir sıvı yağ, tüm yemek türlerinde aynı başarıyı gösterir mi? Özellikle yüksek kaliteli Ayçiçek yağları mutfağımızın vazgeçilmez lezzet ustaları olsalar da bu durum her yemeklik sıvı yağ için geçerli değildir. Tat farklılıkları bir yana “dumanlanma noktalarının” farklı olması, yemeklik sıvı yağların kullanım alanlarını ayırmayı neredeyse zorunlu kılar.

Peki, dumanlanma noktası nedir? Mutfak ustaları için son derece önemli olan yağın dumanlanma noktasına dair önemli noktaları, sizin için anlattık:

Yağın Dumanlanma Noktası Nedir ve Neden Önemlidir?

Yemeklık sıvı yağınızın yüksek ısıda bir tavaya döktükten kısa bir süre sonra, duman çıkarmaya başladığını mutlaka görmüşsünüzdür. Bunun nedeni, ister katı isterse sıvı yağ olsun, her yemeklik yağın bir “yanma noktasına” sahip olmasıdır: Kullandığınız yağ yanma noktasına ulaştığında dumanlanmaya başlar. Duman çıkarmaya başlaması, yağınızın kondisyonu ile ilgili verdiği önemli bir sinyaldir ve bu sinyallerin nasıl yorumlanacağını öğrenmek, sadece profesyonel mutfak çalışanları için değil, yemek hazırlayan herkes için önemli bir noktadır.

Peki, yağ nasıl yanar ve neden dumanlanma oluşur?

Yağın dumanlanma noktası, ya da daha önce belirttiğimiz gibi “yanma noktası” yağın içeriğindeki serbest yağ asitlerinin, ısıyla temas edince bozulmaya ve duman çıkarmaya başladığı andır. Dumanlanma noktası, kullanılan yağın türüne göre ortalama 160 C° ile 260 C° arasında değişiklik gösterir. Bir yağın dumanlanma noktası ne kadar yüksekse, yüksek ısılarda pişirme işlemine o kadar uygun demektir.

Yağın dumanlanması her zaman çok büyük bir sorun değildir ancak dumanlanmak, yağınızın yapısının değişmeye başladığının bir işaretidir. Yağların yapısı değiştiğinde, yemeklerde istenmeyen acı bir tat oluşmasına neden olabilirler. Ayrıca yanmış yağlarda, vücuda zarar verebilecek serbest radikallerin oluştuğuna dair de çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle dumanlanma noktası düşük olan yağları çok uzun süreler yüksek ısıya bırakmak uygun değildirler ve kızartma, kavurma gibi yüksek ısıda uzun süre işlem yapılması gereken yemeklerde mümkün olduğunca kullanılmamalıdırlar.

Bir başka deyişle bir yağın dumanlanma noktasının yüksek olması, onu o kadar çok farklı pişirme yöntemi için kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.

Ancak tam bu noktada, hatırlatmamız gereken bir nokta daha var: Yağ şişelerinizi ocağınızın hemen yanında tutmanız, yağınızın sürekli olarak ısıya maruz kalmasına ve dumanlanma noktası yüksek olsa dahi bir süre sonra yapısında bozulmalara neden olur. Bu nedenle yağ şişelerinizi serin ve ışık görmeyen bir yerde muhafaza göstermeye özen gösterin.

Hangi Yağın Dumanlanma Noktası Ne Kadar?

Peki, hangi yemeklik sıvı yağ türünün dumanlanma noktası nedir? Mutfaklarımızda en çok kullanılan yemeklik yağların dumanlanma noktalarını sizin için sıraladık:

YEMEKLİK SIVI YAĞ TÜRÜ DUMANLANMA NOKTASI 
Aspir Yağı  265 °C 
Rafine Zeytinyağı  240 °C 
Mısır Yağı  230 °C 
Ayçiçek Yağı  225 °C 
Sızma Zeytinyağı   165 – 190 °C (Asit oranına göre) 

Siz de yemeklerinizi, lezzetin en saf hali ile buluşturmak ister misiniz? Türkiye’nin üstün lezzet ödüllü yemeklik sıvı yağ markası Safya, Ayçiçek yağı ve mısır yağı seçenekleriyle tadına doyulmaz sofralar hazırlamanıza yardımcı olur. Safya’nın üstün kaliteli ayçiçek ve mısır yağlarını incelemek için şimdi tıklayın!