İspanyol gezginleri yeni keşfettikleri Amerika kıtasından evlerine, hediyelerle dönmüşlerdi. Bu hediyelerin en güzellerinden biri, güneşe benzerliğiyle dikkatleri çeken ayçiçeği idi kuşkusuz. İspanyol gezginler, bu güzel çiçeği bir süs bitkisi olarak getirmiş olsalar da, yağlı tohumlarından mutfakta da yararlanabileceklerini fark etmekte gecikmediler. Sadece birkaç yüzyıl sonra Ayçiçek yağı, tüm dünya mutfaklarının vazgeçilmezlerinden biri olmuştu bile.

Evet, Avrupa ve Asya kıtaları için Ayçiçek yağı, zeytinyağı ve diğer bitkisel yağlara nazaran görece daha kısa bir tarihe sahip. Ancak bu lezzetli ve sağlıklı yağın, aslında binlerce yıldır insanlık tarihinin bir parçası olduğunu biliyor muydunuz?

Bugünkü yazımızda sizlere, kısaca Ayçiçek yağının tarihinden bahsetmek istiyoruz.

Kuzey Amerika Yerlilerinin Kutsal Çiçeği

Daha önce de bahsettiğimiz gibi dünya ayçiçeği ile sadece birkaç yüzyıl önce tanışmış olsa da bu güzel çiçek, Kuzey Amerika’daki Kızılderili kabileleri arasında son derece yaygın bir mahsuldü. Arkeolojik buluntular, MÖ 3000 civarında ayçiçeği üretiminin olduğunu gösteriyor.

Ayçiçeği, Amerikan yerlilerinin hayatında yaygın bir kullanım alanına sahipti. Buluntulara göre Amerikan yerlileri ayçiçeğinin tanelerini yemek veya ekmek yapmak üzere un haline getirdikleri gibi, kavurarak çeşni olarak da kullanıyorlardı.

Amerika kıtasının bu ilk sakinleri, ayrıca ayçiçeğinin tohumlarından yağ elde edebileceklerini ve yemek pişirmek için kullanılabileceklerini keşfettiler. Bu besleyici ve lezzetli yağın kullanımı, mutfakla da sınırlı kalmadı: Yine arkeolojik buluntulara göre ayçiçeği yağı güneş kremi veya cilt, saç veya tekstil dekorasyonu için de kullanıldı.

Kısacası Ayçiçeği, 1510’da kaşifler tarafından Avrupa’ya getirildiğinde yeni bir buluş olarak kabul edilse de Kuzey Amerika için tam 4 bin yıldır temel gıda maddelerinden biriydi. Ancak şurası kuşkusuz; ayçiçeğinin yolculuğunda en büyük dönüm noktası, özellikle Doğu Avrupa’da tanınması oldu.

Ayçiçek Yağı Tüm Dünyaya Yayılıyor

Avrupa, bu güzel çiçeğin tohumlarından elde edilen yağın yüksek besleyici niteliklerini, uzunca bir süre görmezden gördü. Yaklaşık iki yüzyıl boyunca Ayçiçek yağı, medikal kullanım dışında Avrupa’da kendine çok fazla yer edinemedi: Ta ki bu güzel çiçek Ukrayna ve Rusya topraklarına ulaşıncaya dek. Rusya ayçiçeği tohumundan elde edilen yağın son derece lezzetli olduğunu keşfettikten çok kısa bir süre sonra, 1832 yılında bu yağın seri üretimine başladı. Yemeklere lezzet katan bu yeni yağ o kadar beğenildi ki, sadece 3 yıl sonra, 1835 yılında Rusya Ayçiçek yağı ihracatına başladı. Amerikan yerlilerinin MÖ 3000’lerde keşfetmiş olduğu Ayçiçek yağı, Rusya’nın bu girişimi sayesinde kısa sürede tüm dünya mutfaklarında yerini aldı.

Rusya’nın bu ilk girişiminden sonra, Ayçiçek yağı üretimi ve kullanımı tüm dünyaya hızla yayıldı. 200 yıldır hayatımızda yoğun bir biçimde yer alan ayçiçek yağı hem ülkemizde hem de dünyada kozmetik, tıp ve gıda sektöründe yaygın bir kullanım alanına sahip.

Türkiye’nin üstün lezzet ödüllü Ayçiçek yağı Safya

Ayçiçek yağı 5 bin yıldır mutfaklarımıza lezzet, sağlık ve mutluluk getiriyor. Türkiye’nin üstün lezzet ödüllü Ayçiçek yağı